Er kan weer ge-ijszeild worden op het Bovenwater. Voor mij een extra motivatie om een ideetje uit te voeren dat al een tijd door mijn hoofd speelt.
Ik wil graag een vaste mast op de Icetender plaatsen. Niet dat de surfzeilen zo slecht gaan, maar je wil wel eens wat anders. Met een vaste mast is het zeil mogelijk vormvaster.

Ik had een aluminium mast en 16m BM zeil. De mastvoet moest nog bedacht worden. Hiervoor bleek een eerder gemaakte mastvoet goed brukbaar. Hieronder de mastvoet met de voet van de mast. De opstelling is weer zo dat de mast bewegingsvrijheid heeft naar voren en naar achteren en van links naar rechts.

Het BM zeil was natuurlijk te groot. Hieruit is een stuk genomen, zodat er een topzeil van ongeveer 5,6 m2 gemaakt kan worden. De lijken van het zeil zijn hergebruikt. Daardoor kan het zeil door de mast gevoerd worden. In het onderlijk zitten ook ringogen, zodat het zeil ook nog gemarld kan worden, als het zeilen met een losse broek niet bevalt. Aanvankelijk was het zeil te groot en moest er weer een stuk vanaf. Het resultaat staat hieronder. De praktijk zal bewijzen of het werkt.